Soma’da Gerçekleri Haykıran Maden İşçilerine, İş Verilmiyor

  • 12 Mayıs 2015
  • 714 kez görüntülendi.
Soma’da Gerçekleri Haykıran Maden İşçilerine, İş Verilmiyor

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da en büyük korku işsizlik. Faciadan sonra işsiz kalan binlerce madenci ya kahvelerde çalışıyor ya da inşaatlarda amelelik yapıyor. Herşeye rağmen madenlerin açılmasını bekleyen işçiler dertlerini ise anlatmaktan çekiniyor; ‘Çünkü o zaman işe almazlar!”

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden bir yıl geçti. Acıların tazeliğini koruduğu Soma’da en büyük korku işsizlik. Facianın yaşandığı maden ocağını işleten Soma Kömürleri A.Ş., Aralık 2014’te Eynez bölgesindeki ve Atabacası ocağında çalışan toplam 2 bin 831 madencinin işine son verdi. Bir gecede işsiz kalan madencilerin hiçbirine tazminatları henüz ödenmedi.

MEDYAYA KONUŞANA İŞ YOK

Soma yakınlarında maden ocağı işleten şirketler, işçi alımlarında yeni kriterler uygulamaya başladı. İşletmeler, işçilerin eyleme katılıp katılmadığı veya medyada konuşup konuşmadığına dikkat ediyor. Eğer eylemlere katıldıysa veya medyada hakkını aradıysa işe alınmıyor. Madencilerin anlattıklarına göre, işletmelerde listeler yapılmış. Bu listede ismi olanlar işe alınmıyor. Faciadan önce ağır çalışma şartlarını ve ihmalleri işsiz kalma korkusu nedeniyle dile getiremeyen işçiler için Soma’nın kaderi hiç değişmedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.