Suudi Gazetesi: Irak’taki Siyasi Akımlar, Başbakana Destekte Tek Ses Oldu

  • 12 Kasım 2019
  • 996 kez görüntülendi.
Suudi Gazetesi: Irak’taki Siyasi Akımlar, Başbakana Destekte Tek Ses Oldu

  Iraklı bir siyasetçi, bir açıklamada bulunarak; “Kaos yanlıları protestoları kullanarak, iktidardaki rejimi devirmeye yönelik siyasi hareketi, siyasi akımları mevcut hükümet tarafından gerçek reformlar yapmasını desteklemeye itti.” diye belirtti.

Iraklı siyasetçi, yaptığı açıklamanın devamında şöyle dedi: “Halk protestoları altında egemen rejimi yıkma konusundaki planlar, Irak’taki siyasi akımları uyandırarak, halk taleplerinin birleştirilmesi ve reformu amacıyla, bu akımların Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’ye destek vermesine yol açtı.”

Iraklı bu siyasetçi, bölgede geniş bir kitleye hitap eden Suudi gazetesi el-Şerk el-Veset’e yaptığı bu açıklamalarının devamında; “Irak hükümeti ve parlamentosu, meşru taleplerini yerine getirmek için, geçmişte göstericilerle pazarlık etmeye çalıştı. Bu bağlamda yürütme ve yasama erkleri, umut vaat ettiklerini göstermek için düzeltici paketler sundu, ancak müzakere etmek için tüm bu çabalar başarılı olmadı.” dedi.

Iraklı politikacı, Irak’taki protestoların büyüklüğünün, şeklinin ve doğasının planlandığı gibi büyüdüğünü ifade ederek şöyle dedi: “İş köprülere, bankalara ve limanlara zarar verecek ve insanların yaşamlarını her yönden sıkıntıya sokacak kadar ileri gitti. Bunlara, sokakları kapatmak, genel itaatsizlik ve genel grev çağrısı dahil eklendi.”

Iraklı politikacı; “Bu olaylar Irak hükümetini, bununla nasıl başa çıkılacağını anlamak için yeni pozisyonlara soktu. Özellikle protestocuların taleplerini hükümetin devrilmesi yönünde şekillendiren ve başbakanın değişmesinden memnun kalan ve Irak’taki politik sistemin tamamen devrilmesini talep edenleri araştırmaya başladı.” diye belirtti.

Iraklı politikacıya göre, Irak’taki ana siyasi akımların Abdulmehdi’ye verdiği destek, ona duyulan kişisel ilgiden dolayı değildi. Özellikle birçoğu ilk başlarda Abdulmehdi’nin iktidardan uzaklaştırılmasını talep ediyordu. Bu destekleri, eğer protestolar Abdulmehdi’nin siyasetten çekilmesine yol açarsa, mesele bununla sınırlı kalmayacağı ve bir sonraki adımda, Irak’taki tüm siyasi sistemin hedefleneceğinden dolayıydı.

Iraklı politikacı, Irak hükümetinin gösterileri sonlandırmayı planlayıp planlamadığına dair şu açıklamalarda bulundu: “Irak hükümeti barışçıl protestolar konusundaki açık duruşunu dile getirdi ve destek sözü verdi. Çünkü bu protestolar, politik sınıfı son on altı yıl boyunca bütün yanlış politikalarını yeniden düşünmeye teşvik etti.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.