Suudi maslahatgüzarı, 4. kez İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

  • 01 Ekim 2015
  • 691 kez görüntülendi.
Suudi maslahatgüzarı, 4. kez İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan yetkililerine, Mina faciasında mağdur olanlara karşı hukuki, şeri ve örfi sorumluluklarını hatırlatmak üzere, bu ülkenin Tahran maslahatgüzarını 4. kez çağırdı.
İran Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Genel Direktörü Ali Çegini, bugün Suudi Arabistan’ın maslahatgüzarı Ahmet Mevlid’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, bu yılki hac organizasyonu sırasında vuku bulan facia sebebiyle kayıp olanların tespiti, hayatını kaybedenlerin donatılması ve gönderilmesi bağlamında her türlü ihmal ve duyarsızlık konusunda uyarıda bulundu.
Görüşmede Çegini, facia sorumluluğunun kabul edilmesi ve hayatını kaybedenlerin bir an önce tespit edilip gönderilmesini sağlama ve kayıpların bulunması için yardımda bulunma ayrıca yaralıları tedavi etme ve Suudi Arabistan’ın İran halkı başta olmak üzere bütün İslam ümmetinden özür dilemesini, yapılabilecek en küçük örfi ve mantıklı görev sayıldığını ifade etti.
Acılı İran halkının hassasiyetine işaret eden Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Genel Direktörü, acılı ailelerden hiçbirinin kendi azizlerinin Suudi Arabistan’da defnedilmesini kabul etmediğini ve onların pak naşının kendi vatanlarına hızlı ve saygıyla getirilmesini istediklerini bildirdi.
Görüşmede ayrıca, İran İçişleri Bakanı’nın Suudi mevkidaşına yazdığı mektup, Suudi maslahatgüzarına verildi.
Görüşmede Suudi Arabistan’ın Tahran maslahatgüzarı Mevlit de, en kısa sürede, İran İslam Cumhuriyeti hükümetinin görüşlerini, kendi hükümetine ileteceğine vurgu yaptı.
Görüşmede ayrıca İranlıların Suudi Arabistan topraklarında defnedilmemesi için, Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne nota verildi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abullahiyan, İran’ın verdiği bu notada, hayatını kaybeden tüm İranlı hacı ailelerinin, kendi azizlerinin naşının İran’da toprağa verilmesini istediğinin altını önemle çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.