Tahran, Irak’ın vahdet ve birlikteliğini destekliyor

  • 09 Ağustos 2017
  • 1.149 kez görüntülendi.
Tahran, Irak’ın vahdet ve birlikteliğini destekliyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi-IKBY’nin referandum ısrarları tüm hızıyla devam ederken, Tahran’da bulunan Iraklı ulema ve BM Irak işleri temsilcisi, İranlı yetkililer ile bu ülkenin geleceği hakkında görüştüler.

İslam inkılabı rehberi İmam Seyid Ali Hamenei’nin uluslar arası işler danışmanı Ali Ekber Velayeti pazartesi akşamı Tahran’da Iraklı ulema ile bir araya gelerek, Kürdistan bölgesindeki referandum meselesine değindi. Velayeti İran’ın ciddi olarak Irak toprak bütünlüğünü savunduğunu, Irak’ın her hangi bir bölgesinin ayrılması ve Irak’ın bölünmesine tamamen karşı olduğunu ve her hangi bir grup tarafından her türlü ayrılmanın Irak milli çıkarlarına aykırı olduğunu belirterek, Iraklı ulemaya hitaben, bunun Irak’ın parçalanmasına sebep olacağını, bu yüzden ulemanın bu harekete karşı kesin olarak direneceklerini söyledi.
Bu arada BM Irak işlerinden sorumlu temsilcisi Yan Kubish de pazartesi günü İran İslami şura meclisi başkanı uluslar arası işler özel yardımcısı Hüseyin Emir Abdulllahiyan ile görüşerek Irak’ta istikrara ve güvenliği ele aldılar.
Irak’ın güvenlik, istikrar ve toprak bütünlüğünün korunması her zaman İran İslam Cumhuriyetinin dikkat ettiği önemli konulardan biridir. İran’ın bölge ve özellikle komşuları ile ilgili siyaseti, onların bağımsızlığının tamamen korunması ve her türlü parçalanmaya karşı olmasıdır. Tahran’ın Irak ile ilgili siyasetlerinde bu ilke ise açıkça görülmektedir. Irak güvenliğinin IŞİD sayesinde tehlikede olduğu zaman, İran vakit kaybetmeden Erbil ve Bağdat’taki dostlarının yardımına koştu. Güvenlik alanında ise İran elinden geldiği kadar Iraklılara yardımcı oldu ve IŞİD teröristlerinin Erbil ve Bağdat sınırlarına yaklaşmasını engelledi. Şimdi de IŞİD’in Musul’da yok olması ardından yine Irak’ın vahdet ve bütünlüğünü korumaya çalışıyor. Irak’ta IŞİD- Baas fitne ve komplosunun hedefi de Irak bütünlüğünü yok etmekti. Fakat bu komplo da Irak halkı, çeşitli grupları ve din mercilerinin bilinci ve uyanıklığı ile başarısız kaldı.
IŞİD sonrası dönem ise daha zor ve hassastır, bu yüzden Iraklılar ve özellikle din alimlerinin daha bilinçli olmalarını gerektirir. Ortadoğu bölgesinde, ülkelerin parçalanması için ülke içi çalışmalara destek gibi çeşitli araçlarla Müslüman ve bağımsız ülkelerin zayıflaması ise başta Siyonist rejim olmak üzere düşmanların isteğidir ve bu yönde hareket etmek ise destekçileri için bir seraptan farksızdır.
Barzani ailesinin Irak Kürt bölgesinin bağımsızlık referandum konusundaki ısrarları, Iraklı Kürtler için aydın ufuklar vaat etmiyor üstelik bizzat Irak’ın barış ve güvenliğini de olumsuz etkiliyor. Bu çerçevede Irak dışişleri bakanı İbrahim Caferi, Irak Kürdistan Demokrat Partisi-IKDP’nin meclis milletvekilleri ile görüşmesinde, “Tüm ülkeler, Irak vahdetinin bölgenin istikrarı için önemli olduğunu, Irak gücünün, çeşitli halk kesimleri ve siyasi gruplar arasında vahdetin korunması ve diyalogların devamında olduğuna inanıyorlar” dedi.
Barzani ailesinin tüm ısrarlarına rağmen, ister milli, bölgesel ve hatta ister uluslar arası alanda Mesut Barzani’nin referandum çağrısına karşı tepkiler artmakta. Kürtlerin duygularını sömürmek, Mesut Barzani’yi şahsi hedeflerine ulaştırmaz, zira Kürtlerin büyük çoğunluğu da Barzani’nin şahsi isteklerine karşıdır. Bu bağlamda “Irak Kürdistan’ında ayrılık referandumuna karşı muhalefet” hareketi başladı. Kurdpres’in bildirdiğine göre hareket sözcüsü Rabun Maruf yaptığı açıklamada, “Bize göre bu referandum, Kürtlerin hedefleri ve amaçları için hiçbir olumlu katkısı olmaz” dedi./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.