Tunus anayasası İsrail’in istediği gibi oluyor: Devletin dini İslam değil!
Anayasadan İslam ibaresini çıkaran Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, halkın zekasıyla adeta alay edercesine; hazırlanan yeni Anayasa’da İslam hukukunun amaçlarına ulaşmak için çalıştıklarını iddia etti.
Cumhurbaşkanı Kays Said, yeni anayasada “Dini İslam olan bir hükümetten değil, dini İslam olan bir milletten bahsediyoruz; ümmet devletten farklıdır.” Dedi.
Bu sistemin cumhurbaşkanlığı mı, parlamenter mi, parlamenter mi olduğu meselesi değil, egemenliğin millete ait olması önemlidir” dedi. Yeni anayasa taslağının hazırlanmasından sorumlu Ulusal Danışma Komitesi koordinatörü Tunuslu Sadık el-Balayd, birkaç gün önce cumhurbaşkanının yeni anayasada bir başbakan seçeceğini ve atayacağını söyledi. ”
Tunus’ta yeni anayasa hazırlanmasından sorumlu Ulusal Danışma Komitesi’nin koordinatörü, daha önce yeni anayasa taslağının ülkenin resmi dini olarak İslam’dan söz edilmeden Qais Saeed’e sunulacağını açıklamıştı.
Tunus anayasasının 2014 yılında hazırlanan ilk bölümü, Tunus’un “özgür, bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu ve bu ülkenin dininin İslam, dilinin Arapça ve sisteminin de bir cumhuriyete dayandığını” vurguluyor.
25 Temmuz’da Tunus Cumhurbaşkanı ülke güçlerinin faaliyetlerini askıya aldı. Ayrıca Tunus parlamentosunu da askıya aldı ve bu yıl içinde yasama seçimlerine kadar da parlamentoyu feshetti.
Bazı Tunuslu partiler bu hareketi “anayasaya karşı darbe” olarak nitelendirdi. Ancak Tunus cumhurbaşkanı, eylemlerinin “anayasa çerçevesinde ve ülkeyi yakın tehlikelerden korumak için alınan önlemler” olduğunu iddia etti.
Tunus cumhurbaşkanının bu İslam düşmanı eylemleri son birkaç aydır ülkenin yargıçları tarafından eleştirildi ve cumhurbaşkanını yargıçlara müdahale ettiği ve sürekli baskı uyguladığı için defalarca eleştirdiler.