Venezuela’nın ABD Aleyhinde Başlattığı Kampanya Büyük İlgi Gördü
Bu sene Panama’da yapılan 7. Amerikalar Zirvesi dün başladı. İki gün sürecek olan toplantı ve görüşmeler dizisinde, başta Latin Amerika olmak üzere, dünyayı ilgilendiren önemli konular gündeme alınacak.
Cuma günü yerel saat ile akşam üzeri başlayan Zirve’nin ilk gününde, Papa Francis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Amerikalar Zirvesi Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza konuşma yaptı. Insulza yaptığı konuşmada “Kolombiya Barışı için müzakereler” ve “ABD ve Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması”nı da içeren tarihi bir dönemden geçmekten memnun olduğunu ifade etti. Insulza, anlaşmazlıkların bir daha asla şiddete başvurulmamasını umduğunu, diyalog dışındaki herhangi bir yolun artık kabul edilemeyeceğini ifade ederken “Farklılıkları çözmek için en iyi yol diyalogdur. Biz kendimizi barışa adadık” ifadelerini kullandı. Her üç konuşmacı da din konusunda yükselen zorluklar, göç, enerji tedariği, yolsuzluk ve zorla kaybedilme konularında konuştu. Ban “Bölge itibarını barış alanı oluşturarak yeniden inşa ediyor” dedi.
Ban, açılış töreninde yaptığı konuşmasında ayrıca aralarındaki ilişkiyi yeniden inşa etme girişimleri için Obama ve Castro’yu tebrik ederken; Kolombiya hükümeti ve FARC arasındaki barış müzakerelerine ev sahipliği yaptığı için Küba’ya teşekkür etti. Amerikaların gelişimi açısından kadınların rolüne de vurgu yapan Ban, Amerikalar’ın dünyadaki en yüksek kadın politikacı sayısına sahip ülkeler olduğunu hatırlattı.
İki gün sürecek olan zirvede Kuzey, Merkez ve Güney Amerika’da yer alan toplam 35 ülkenin liderleri görüşmeler yapacak.
Görüşmelerin ilk gününde, en çok konuşulan ise, ABD Başkanı Obama ile Küba Başkanı Raul Castro’nın karşı karşıya gelerek tokalaşması oldu. Bu karşılaşma, Küba Devriminden sonra ABD ve Küba liderlerinin ilk defa bir araya gelmesi açısından önemli bulunuyor.
Toplantıdan kısa bir süre önce ABD Dışişleri Bakanlığı Küba’yı ‘teröre destek veren ülkeler’ listesinden çıkarmak için önemli adımlar atmıştı. Castro ve Obama’nın Cumartesi günü yapılması planlanan görüşmesi ise, iki ülke arasında 50 yıldan uzun bir süredir gerçekleşen ilk başkanlık düzeyindeki resmi temas olacak.
Öte yandan, Küba ile ABD arasında süren karşılıklı diyalog, ABD’nin Venezuela’ya karşı uyguladığı yaptırımlar ve Venezuela’yı ulusal bir tehdit ilan etmesi nedeniyle bir çıkmaza girdiği konuşuluyor. Zira Küba bizzat Obama tarafından imzalanan Venezuela’yı Ulusal Tehdit ilan eden Kanun Hükmündeki Kararname nedeniyle görüşmeleri askıya almıştı. Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Başkanı Nicolas Maduro’nın selamlama sırasında, Obama’nın kararnameyi geri çekmesi için başlatılan uluslararası imza kampanyasını simgeler biçimde bir kutu taşıması da dikkat çekti.
Bir yandan Küba ile görüşmelere devam etmek isteyen, bir yandan da Venezuela’yı ulusal tehdit olarak ilan eden ve Bolivarcı Devrimi boğma hesapları yapan Obama’nın; Panama’da sivil toplum liderlerinin düzenledikleri forumda, ”Bu yarım kürede ABD’nin hiç hesap vermeden bölgenin içişlerine karışabildiğini varsaydığı günler artık geride kaldı” demesi de dikkat çekti.