Yemen’in Suudi Arabistan’a Karşı Çoklu Operasyonları

  • 23 Mart 2022
  • 125 kez görüntülendi.
Yemen’in Suudi Arabistan’a Karşı Çoklu Operasyonları

Yemen ordusu bu ülkeye karşı ağır şekilde sürdürülen kuşatmayı kırmak için Suudi Arabistan’ın stratejik bölgelerine yönelik çoklu operasyonlar düzenledi.

Birkaç gün sonra, Suudi Koalisyonun Yemen’e karşı başlattığı savaş, sekizinci yılına başlayacaktır.  Savaşın başlamasından itibaren Yemen altyapılarına yönelik saldırılar ve altyapıyı bombardımanlar ile yok etme eylemleri hala devam etmektedir.
Yemen’deki insani facia ise her saat daha da vahimleşmektedir. Günlük bombardımanlarına ilaveten  Yemenlilere yönelik hava, kara ve deniz abluka da devam etmekte ve her gün daha da daralmaktadır.  Yemen ulusal kurtuluş hükümeti başbakanının güvenlik ve savunma işlerden sorumlu yardımcısı Celal El Rueyşan “Dünyada hem saldırıya uğrayan hem de 25  milyon vatandaşı  abluka altına alınan tek ülkeyiz.” diyor.
Bu bağlamda  Yemenliler  Suudi Koalisyonun kuşatmasını kırmak için uluslararası ve küresel kurum ve kuruluşların yapacaklarına göz dikip bekleseler de uluslararası kurum ve kuruluşlar özellikle de BM Güvenlik Konseyi  bu alanda hiçbir adım atmadı ve böylece  Yemen’deki insani faciayı körüklemiş oldu.
Şimdi de Yemenliler Suudilerin başlattığı savaşın yedinci yılının son ayında  ablukayı kırmak için Suudi Arabistan’a karşı askeri operasyonları kırma yoluna girdi.  Buna göre şimdi de Yemenliler savaşın 7. Yılının son ayında ablukayı kırmak için   Suudilere karşı operasyonlarına başladıdır.  Yemenli yetkili  El Rueyşan, bu hususta Yemen ordusu ve halk komitelerinin  adil olmayan bir kuşatma karşısında caydırıcı operasyonlar yapmaktan başka seçeneğine sahip olmadığını belirtiyor.
Kuşatmayı kırma operasyonlarının devamında  Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü Yahya Seri, son günlerde  Suudi Arabistan petrol devi ARAMCO şirketinin  ülkenin farklı noktalarındaki stratejik tesislerinin vurulduğunu, bu saldırılarda  balistik, seyir füzeleri ve İHA’ların kullanıldığını duyurdu.  Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü ayrıca operasyonlarda başarıya ulaşıldığını füzeler ve İHA’lar ile istenilen hedeflere ulaşıldığını belirtti.
Önemli olan nokta bu operasyonların kısa süreli ve dönemsel olmaması ve devamının de gelebileceğidir. Ancak Yemen ordusunun istihbarat ve keşif timleri ve birliklerinin Suudi Arabistan’ın hassas ve stratejik bölgelerini tespit etmesi ve harekatın bundan sonraki turlarının gerçekleştirilecek olması da  unutulmamalıdır.
Kuşatmayı kırma operasyonunun ilk aşaması 11 gün önce gerçekleştirildi. Operasyon, Aramco’nun Riyad, Cizan, Cidde ve Abha’daki tesislerini hedef aldı. Bu bağlamda Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü, Yemen ordusunun hayati hedeflerinin tespit edildiğini ve her an başka hedeflerin de  hedef alınabileceklerini söyledi.
Operasyonun değerlendirmesi, Yemenlilerin özellikle Suudi petrol tesislerini hedef aldığını gösteriyor. Aslında Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin analizi, Suudi ekonomisinin, yani petrol endüstrisinin kalbine vurarak, Suudi hükümetine baskı uygulayabilecekleri ve onları en azından Yemen’deki topyekûn kuşatmayı bitirmeye zorlayabilecekleri yönünde.
Suudi Arabistan ekonomisinin büyük ölçüde petrol kaynaklarına bağımlı olduğu ve yabancı yatırımcıların da bulunduğu göz önüne alındığında, ülkenin petrol tesislerinin vurulması, yabancı sermayenin kaçışı ve Riyad’ın ekonomik planlarının uygulanmasının askıya alınması veya ertelenmesi gibi zararlara yol açabilir.
Burada önemli olan bir başka nokta da Riyad İşbirliği Konseyi’nin son dönemde Yemen Ensarullah Hareketi’nden Yemenli-Yemenli diyaloglara katılmasını istemesiydi.  Bu öneri daha önce Yemenli makamlar tarafından reddedilmişti. Çünkü Yemenliler  Suudi Arabistan’ın bir yandan bombardımanlarına devam ederek aynı sırada arabuluculuk yapmayacağına da inanıyor. /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.