Zarif: Amerika barış yanlısı değil

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD dışişleri bakanlığı ‘İran eylem grubu’ başkanı Brian Hook’un son açıklamasına tepki göstererek, ABD’nin barış isteğinin alaycı olduğunu söyledi.
Amerikalı yetkili, Amerika’nın halihazırda İran’la bir anlaşma peşinde olduğunu ve bu anlaşmanın da İran’ın füze programı ve nükleer çalışmalarını kısıtlayacağını bildirirken İran dışişleri bakanı Zarif, bu açıklamaya tepki göstererek, ABD’nin de altına imza attığı İran ve 5+1 grubu arasındaki anlaşmayı, aynı zamanda İran ve ABD arasında geçerli bir anlaşma olduğunu belirterek, ABD’li yetkilinin şimdi İran’la yeni bir anlaşma peşinde olduklarına dair bir açıklamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Amerika tarafından oluşturulan İran Eylem grubu Başkanının Dışişleri Bakanlığında yaptığı sözlere Twitter hesabından cevap veren Zarif, ’’Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) uluslararası bir anlaşmadır ve bu BM Güvenlik Konseyinin bağlayıcı bir kararı ile kayıt altına alınmıştır’’ dedi.
Zarif, ‘’Amerika bunun haricinde anlaşmalardan kaynaklanan taahhütlerini de çiğnemiştir ve Uluslararası Lahey Adalet Divanında iki dosya ile karşı karşıyadır. Amerika sadece barış için çaba sarf edenlerle dalga geçmeyi bilmektedir. Utanmıyor musunuz?’’ diye yazdı.