Zarif: Yaptırım, İran’ın siyasetlerini değiştirmeyecek

  • 25 Nisan 2019
  • 1.114 kez görüntülendi.
Zarif: Yaptırım, İran’ın siyasetlerini değiştirmeyecek

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin yaptırımlarına tepki göstererek, İran İslam Cumhuriyeti’nin siyasetleri yaptırım ve baskılar karşısında değişmeyeceğini söyledi.

Zarif, ”New York Asya Encümen”nde yaptığı açıklamada, Amerika’nın ülkeler karşısında izlediği çifte standardı eleştirerek, ”ABD başkanı Trump’ın nükleer anlaşma ve diğer uluslararası anlaşmalardan çıkması artık dünyanın Amerika’ya güvenmemesine neden olmuştur” dedi.

İran dışişleri bakanı, uluslararası atom enerjisi kurumunun bu zamana kadar yayınladığı 14 raporda İran’ın nükleer anlaşmaya tam bağlı kaldığını teyit ettiğine işaretle, ABD yetkililerinin kendi şom emellerini hayata geçirmek için isteklerini diğer ülkelere dayatamayacaklarını söyledi.

Zarif, Avrupalıların nükleer anlaşma karşısında vaatlerini ve taahhütlerini yerine getirmediğini de belirterek, ‘İran ve Avrupa arasında mali ve ticari yeni mekanizma olan INSTEX’in uygulamaya geçmesini bekliyoruz’ dedi.

Zarif, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması konusuna da temasla, Fars Körfezi’nin dünyanın can damarı olduğunu belirterek, ”Ama İran’ın çıkarları temin edildiği sürece Fars Körfezi açık kalacaktır” dedi.

İran dışişleri bakanı, Amerika’nın İran’ın petrol  ihracatı yollarını kapatmaya çalışmasına da işaretle, ”İran petrol satışını sürdürecek zira İran’ın kendi müşterileri var” dedi.

Zarif, İran İslam Cumhuriyeti’nin Amerika’nın siyasetlerine boyun eğmeyeceği ve petrol satışına devam edeceğinin bilinmesi gerektiğinin altını önemle çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.