Zarif:”ABD kendi yorumunu diğer ülkelere dayatamaz”

  • 08 Haziran 2019
  • 838 kez görüntülendi.
Zarif:”ABD kendi yorumunu diğer ülkelere dayatamaz”

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 2231 nolu BMGK kararının İran’ın füze programını yasaklamadığını belirterek, ABD ve müttefiklerinin bununla ilgili kendi yorumlarını diğer ülkelere dayatma konumunda olmadıklarını söyledi.

Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Amerika ve bazı müttefiklerinin İran’ın füze programı ile ilgili iddialarını cevapladı.

Zarif, ‘’Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilerek 2231 nolu BMGK kararını çiğneyen Amerika veya İran ile ekonomik ilişkileri normalleştirmeyerek bu kararı çiğneyen ABD müttefiklerinin Yemen halkının katillerine silahları gönderirken, kararı kendi istekleri doğrultusunda yorumlayarak füze konusunda ısrar edecek durumda değiller.‘’ dedi.

İran dışişleri bakanı, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı karar maddelerinin İran’ın füze programını yasaklamadığını belirterek, İran’ın füzelerinin nükleer olarak dizayn edilmediğine işaretle ”Biz nükleer silah peşinde değiliz” dedi.

İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmada imzası bulunan ama anlaşmaya bağlı kalmayan Fransa cumhurbaşkanı Macron, bu anlaşmadan çıkan ABD başkanı Trump’la geçen perşembe günü yaptığı görüşmede, ABD ve Fransa’nın İran karşısında ortak görüşte olduğunu ve İran’la nükleer anlaşmanın yürürlüğü konusunda yeni müzakerelerin yapılmasından yana olduğunu söyledi.

Trump da, sözkonusu görüşmede İran İslam Cumhuriyeti aleyhinde asılsız iddialarını ve suçlamalarını tekrarlayarak, ‘İran nükleer silaha sahip olmamalı’ dedi.

Trump’ın bu açıklaması, uluslararası atom enerjisi kurumunun İran’la ilgili bu zamana kadar yayınladığı 15 raporda da, İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerine tam bağlı kaldığını ve İran’ın nükleer çalışmalarının barışçı olduğunu teyit etmesinin ardından yapılıyor

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.