Zarif’ten Avrupa’ya nükleer anlaşma tepkisi

  • 14 Ocak 2020
  • 3.074 kez görüntülendi.
Zarif’ten Avrupa’ya nükleer anlaşma tepkisi

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avrupa’nın nükleer anlaşmayla ilgili tutumunu eleştirerek, ‘İngiltere, Fransa ve Almanya, ABD’ye teslim olarak nükleer anlaşmayı kurtaramazlar’ dedi.

Zarif,  dün twitterden yayınladığı mesajda, 20 aydır sözkonusu üç ülkenin ABD’nin siyasetleri paralelinde dayatmada bulunduklarını belirterek, bundan dolanı nükleer anlaşmanın tehlikeye girdiğini bildirdi.

İran dışişleri bakanı, üç Avrupa ülkesinin  nükleer anlaşmayı kurtarabileceklerini ama bunun Amerika’dan bağımsız bir siyasetle mümkün olacağını yoksa İran’a baskı yaparak nükleer anlaşmanın yürümeyeceğini bildirdi.

Bilindiği gibi Amerikan başkanı Trump 8 mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan çıktığını bildirmiş ve İran’a yönelik yaptırımların da arttırılmasına karar vermişti. Bunun üzerine Avrupa ülkeleri İran’ın nükleer anlaşmadan kazanılmış haklarını koruyacaklarını  garanti etseler de bu zamana kadar uygulamada  hiç bir iş yapmış değiller. Bunun üzerine İran da, nükleer anlaşma çerçevesinde taahhütlerini azaltma doğrultusunda bu zamana kadar 5 kez girişimde bulundu. İran’ın bu adımı Avrupa’nın tepkisine neden oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.