“Zereh” fırkateyni; İranlı uzmanların iradelerinin simgesi

  • 09 Nisan 2021
  • 560 kez görüntülendi.
“Zereh” fırkateyni; İranlı uzmanların iradelerinin simgesi

İslami İran Deniz Kuvvetleri’nin en yeni kazanımlarından biri, Peykan Fırkateyni kategorisinde yer alan Zereh adlı füzeatar fırkateynidir.

Zereh firkateyni geçen Ocak ayında Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla düzenlenen askeri deniz tatbikatı sırasında Genel Kurmay Başkanı General Muhammed Bakıri, İslami İran Ordusu Başkomutanı General Seyyid Abdurrahim Musevi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Hüseyin Hanzadi ve diğer bazı üst düzey komutanların katılımı ile düzenlenen törende Konarek limanında Güney donanması 3. Bölge komutanlığının envanterine katıldı.

Bundan önce de Peykan firkateyni kategorisinde yer alan ve Deniz Kuvvetleri’nin seçkin uzmanları tarafından tasarım ve yapımı gerçekleştirilen Peykan, Covşen, Derafş ve Siper firkateynleri Hazar denizinde Kuzey donanmasının envanterine katılmıştı. Zereh füzeatar fırkateyni ise İSK’nın Güney donanmasına katılan Peykan fırkateyni kategorisinde ilk firkateyn sayılıyor.

Peykan fırkateynleri İslam inkılabından önce Fransa’dan satın alınan La Combattente adlı savaş gemisi örnek alınarak tasarım ve yapımı gerçekleştirilen ve İran donanmasına katılan fırkateynlerdir. Gerçi yeni fırkateynlerin yabancı örneğindeki silahları ve toplarından başka tamamen yerli olan yeni silahlarla donatıldığı ve yapımında en yeni teknolojilerden yararlanıldığı da belirtilmelidir.

Bundan önce La Combattente adlı savaş gemisi ailesinden 12 adet gemi İran donanmasının hizmetine girmişti. Peykan fırkateyni ise dayatılan sekiz yıllık savaş sırasında ve 1980’in sonlarına doğru Amerikan donanması ile girdikleri savaşta battı. Coşen fırkateyni de yine Amerikan donanması ile 1988’in başlarında girdiği savaşta battı.

2003 yılında ise La Combattente savaş gemisi örnek alınarak tasarım ve yapımı gerçekleştirilen ilk firkateyn, kutsal savunma yıllarında adı ebedileşen Peykan firkateyninin adı ile adlandırıldı ve Enzeli limanında Kuzey donanması 4. Bölge komutanlığına teslim edildi.

Şimdi ise Zereh fırkateyni Güney donanmasına katılarak ülkenin karasularını koruma alanında deniz kuvvetlerinin manevra gücünü ve hızını geliştirdiği belirtiliyor.

Gerçekte İran İslam Cumhuriyeti’nin 2700 km uzunluğunda deniz sınırları, güneyde yeni operasyon bölgelerinin kurulmasını ve zamanla eski savaş gemileri yerini tamamen yerli imkanlarla ve daha gelişmiş teknolojilerle yapılan yeni savaş gemilerine bırakmaları ve bunun için Peykan kategorisinde daha fazla sayıda firkateyn imal edilmesinin zaruretini ortaya koyuyor. Kuşkusuz yeni savaş gemileri daha geniş kabiliyetleri ile ülkenin karasularını daha sıkı bir şekilde koruyacak ve deniz kuvvetlerine uluslararası açık denizlere daha çok sayıda deniz görev grubu gönderme imkanı sağlayacaktır.

Deniz Kuvvetlerinin askeri sanayiinin seçkin uzmanları tarafından tasarlanan ve yapımı gerçekleştirilen Zereh fırkateyni 47 metre uzunluğunda, 7.1 metre eninde ve 15 metre yüksekliğindedir.

Zereh firkateyni gibi Peykan kategorisinde yer alan savaş gemileri 31 mürettebatı ile 275 ila 300 ton yük taşıyabiliyor. Bu gemilerin motoru 3500 beygir gücü ile saatte 35 deniz mili, yani yaklaşık 65 kilometre hıza ulaşabiliyor. Yine bu gemilerde 4 adet 140 kilovat gücünde elektro motor geminin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.

Peykan kategorisinde yer alan savaş gemileri İranlı uzmanların bir dizi bilimsel ve teknolojik araştırmaların sonuçları kullanılarak ve çeşitli teçhizatı gemide uygun yerlere yerleştirilerek ve yine diğer ilgili etkenler gözetilerek yapımı gerçekleştirilmiş ve buna göre de dalgalı denizlerde rahatlıkla görev yapabilecek yeteneğe kavuşturulmuştur. Bu gemiler 200 ile 320 kilometrelik yakın sularda görev yapabiliyor. Firkateynin güvertesine yerleştirilen Fecr-27 adlı 76 milimetrelik top dakikada 120 mermilik ateş gücü ile 12 ila 17 kilometre menzili ile deniz yüzeyindeki hedefleri ve 7 kilometre mesafedeki uçan nesneleri hedef alabiliyor.

Fetih-40 adlı 40 milimetrelik top da dakikada 300 mermilik ateş gücü ile uçan nesnelere karşı 4 kilometre ve denizdeki ve karadaki hedeflere karşı da 6 kilometre etkili menzili ve yine 12 kilometrelik nihai menzili ile Zereh firkateyninin arka kısmında yer alan ve çeşitli hedefleri vurabilen bir başka etkili silahıdır.

Bundan başka Zereh firkateyni 120 kilometre menzili olan Nur cruise füzesinden 300 kilometre menzili olan Kadir cruise füzelerine kadar çeşitli füzeleri ateşleyen ve geminin ortasına yerleştirilen iki füze rampası ile donatılmıştır. Kadir cruise füzesi radarlara yakalanmayan ve elektronik savaşta etkili olan ve ileri teknoloji navigasyon sistemi ile donatılan ve 175 kg ağırlığında savaş başlığı taşıyan bilen bir füzedir.

Tüm bu özelliklerin yanında Zereh füzeatar firkateyni bundan önceki Peykan kategorisinde yer alan firkateynlere kıyasla daha ileri teknoloji iletişim sistemleri ve elektronik savaşlarda kullanılan gelişmiş cihazlarla donatılan bir fırkateyndir. Bundan önce Sina projesi çerçevesinde Kuzey donanması için tasarlanan ve imal edilen dört adet fırkateynin sistemlerini geliştirme ve güncelleştirme çalışması Zereh fırkateyninde devam ettiği ve yakın gelecekte bu kategoride yeni fırkateynlerin de Güney donanması için imal edileceği belirtiliyor. Buna göre Peykan kategorisinde yer alan ve Sina projesi çerçevesinde yapımı gerçekleştirilen yeni fırkateynlerin daha da gelişmiş imkanlara kavuşacağı ve pratikte bu kategorinin üçüncü versiyonu olacağı anlaşılıyor.

Zereh füzeatar firkateyni önceki örneklerine kıyasla daha gelişmiş ileri teknolojilerden yararlanıyor. Yine bu firkateynin yapımında kullanılan teçhizat ve sistemlerin yerel hale getirildiği veya güncelleştirildiği anlaşılıyor. Örneğin Zereh füzeatar fırkateyninin Kuzey donanmasına katılan önceki dört firkateynlere kıyasla tamamen yerli ürün olan ve yeni kuşak sayılan güvenli iletişim sistemleri ile donatıldı ve ister sesli iletişim ister bilgi alış verişi olsun tüm frekanslarda ve dalgalarda iletişimini tamamen kodlanmış şifreli biçimde gönderiliyor ve alıyor.

Zereh füzeatar firkateyninin iletişim sistemi gayet güvenli bir şekilde karada, havada, denizde ve deniz altındaki birliklerle hatta elektronik savaş şartlarında irtibat kurabiliyor.

Zereh füzeatar firkateyni Kuzey donanmasına katılan örneklerine kıyasla daha güçlü bir motordan yararlanıyor ve radar sistemleri ve elektronik teçhizatının daha iyi ve güncelleştirildiği anlaşılıyor.

Zereh füzeatar firkateyni keşif operasyonlarının yanı sıra düşman gemileri ile sıcak temasa geçme yeteneğine de sahiptir ve denizde eşzamanlı olarak 40 kadar nesneyi rasat ederek 4 hedefle eşzamanlı sıcak temasa geçebiliyor.

Zereh füzeatar firkateyninin silahlarının kontrol eden sistem tamamen yerli bir sistemdir ve elektronik savaşta yüksek kapasitesi söz konusudur. Geminin Samen adlı ateş kontrol sistemi eşzamanlı hem denizdeki ve hem havadaki düşman nesnelerini eşzamanlı rasat edebiliyor. Geminin elektronik savaş kabiliyetini arttırmak üzere kullanılan 9 farklı teknik uçan nesnelere karşı yeteneğini kat kat arttırdığı ve yine mürettebata sanal hedeflerin üzerinde tatbikat yapma imkanı sağladığı belirtiliyor.

Sina projesi çerçevesinde üretilen ve Peykan firkateyni kategorisinde yer alan Zereh füzeatar firkateyni gibi savaş gemilerinde kullanılan yüzü aşkın sistemin 65 kadarı geminin esas sistemleri sayılırken, bu sistemlerin ülkenin savunma sanayiinin yerli hale getirdikleri teknolojilerin ürünü olduğu anlaşılıyor. Bu sistemlere elektronik bakım ve gözetim sistemleri, elektronik savaş sistemleri, anti elektronik savaş sistemleri, elektro-optik ve kızıl ötesi tarama sistemleri, gece görüş sistemleri, yüzey radarları, güvenli iletişim sistemleri, ateş kontrol sistemleri, düşmanı kandırmaya yarayan sanal hedef sistemleri, navigasyon sistemleri, meteoroloji ve diğer birçok sistemleri örnek vermek mümkün.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.