Ensarullah Sözcüsü İngiliz Büyükelçisiyle Son Olayları Görüştü

  • 08 Ekim 2019
  • 573 kez görüntülendi.
Ensarullah Sözcüsü İngiliz Büyükelçisiyle Son Olayları Görüştü

Çok sayıda işgalci kuvvetin el-Cevf’te öldürülmesi, işgalcileri kınamak için el-Hudeyde’de düzenlenen protestolar ve Ensarullah Sözcüsünün Umman’da İngiltere Büyükelçisi ile gerçekleştirdiği görüşmede yaptığı açıklamalar, Yemen’deki son gelişmelerdir.

İşgalci Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri kuvvetlerinden çok sayıda kişi, Yemen ordusu ve halk güçlerinin Pazar günü el-Cevf eyaletine düzenlediği operasyonlarda öldürüldü ve işgalcilere ait bir buldozer imha edildi.

Yine Pazar günü, el-Hudeyde eyaletinde BM ofisi karşısında geniş çaplı gösteriler yapıldı, gösteriye katılanlar, Yemen’e saldırıda bulunan ülkelerin, petrol, ilaç ve yiyecek gemilerine el koymasını kınadılar.

Bu gösteriye katılanlar, ellerinde Yemen bayrakları, özgürlük sloganlarının yazılı olduğu flamalar ve işgalcilerin Yemen’de işledikleri cinayetleri gösteren resimler taşıyarak, Birleşmiş Milletler’ in işgalcilerle işbirlikçi duruşuyla birlikte, Amerika ve Suudilerin Yemen’e saldırılarını ve kuşatmasını kınadılar. Protestocuların ellerinde taşıdıkları parçaların birinde, işgalci koalisyonun el-Hudeyde’ye yakıt taşıyan özel bir gemiyi ele geçirdiği yazıyordu.

Protestoya katılanlar, “Ey şer koalisyonu, bizler kuşatmayı asla kabul etmeyeceğiz, bu kuşatmayı kırana kadar, liman, liman, havaalanı, havaalanı ilerle ey imanlı halk” sloganları attılar.

Bu protestoda konuşan Yemen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden Abdurrahman Car’ullah, devam eden acımasız kuşatma nedeniyle, Yemen’deki insani ve sağlık krizine değindi ve hastaneler ve tıbbi teçhizatlar için gerekli yakıtın olmaması ve kuşatma nedeniyle diyaliz ve ICU merkezlerinin faaliyetlerinin durması sonucu çok sayıda hastanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu yetkili, işgalcilerin sağlık merkezlerine ve tesislerine saldırılarını sürdürdüğünü hatırlatarak, bu alanda yaşanan kayıpların el-Hudeyde’de 733 şehit 1954 yaralıya ulaştığını ve bombalanan sağlık merkezlerinin sayısının da 9 hastaneye ulaştığını belirtti. Aynı zamanda Zibed’de bir diyaliz merkezi ve 6 sağlık merkezi ve bir eczanenin hedef alındığını ve hatta Sağlık Birliğinin de bombalanmaktan kurtulamadığını söyledi.

Abdurrahman Car’ullah, Birleşmiş Milletler teşkilatlarından ve Güvenlik Konseyi’nden, bu felaketi sonlandırmak için müdahalede bulunmasını istedi ve onların Yemen kuşatması karşısındaki eski duruşlarını ve sessizliklerini kınadı ve hastaların hayatlarından tamamen onların sorumlu olduğunu söyledi.

Öte yandan el-Hudeyde halkının protestolarda açıkladığı kapanış bildirisinde, yakıt, ilaç ve gıda taşıyan gemilere işgalciler tarafından el konulması kınandı ve çevre, sağlık ve insani krizin ortaya çıkacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

Bu bildiride, gemilere el konulmasının Yemen halkına karşı toplu bir katliam olduğu ve bunun, İslami ve insani değerlere ve deniz taşımacılığı konusundaki uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu ve korsanlık sayıldığı belirtildi.

Protestoya katılanlar bu bildiride şu hatırlatmalarda bulundu: ‘El-Hudeyde limanının ve el-Düreyhemi şehrinin kuşatılması ve Stockholm Anlaşmasının ihlal edilmeye devam etmesi, işgalcilerin barışın sağlanması konusundaki isteksizliklerinin nedenidir.’

Bu bildiride, işgalciler tarafından Yemen halkına karşı devam eden kuşatma ve saldırılardan Amerika sorumlu tutuldu ve işlenen son cinayetin de gemilere el konulması olduğu belirtildi.

Bildiride şu ifadeler yer aldı: ‘Birleşmiş Milletler ve Yemen’de faal olan uluslararası örgütler, işgalcilerin saldırı ve cinayetleri karşısındaki sessizlikleri nedeniyle kuşatmanın devam etmesinden sorumludur.’

Bu bildiride, 60 gün önce yakıt taşıyan gemilerin ele geçirilmesi sonucu yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle, el-Hudeyde’de Yemen halkının çektiği acı ve sıkıntılardan tamamen işgalcilerin sorumlu olduğu belirtildi.

Bildiride, inkılap liderinden, siyasi yetkililerden ve Yemen ordusu ve halk güçlerinden, düşmanın mesajı iyi kavraması ve Düreyhemi şehrindeki ve el-Hudeyde limanındaki kuşatmayı ve korsanlığı sonlandırması için tedbirler alması istendi.

Bu bildiride aynı zamanda, Yemen ordusu ve halk güçlerinin Arabistan’ın Aramco petrol tesislerini hedef alması ve Nasr’un Min’Allah operasyonları takdir edildi ve savaş cephelerine insani ve mali desteğin devam etmesi vurgulandı.

Bu bildiride ayrıca, Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Mişat’ın, Yemenlilerin teslim değil, barış insanı olduklarını vurgulayan  girişimi takdir edildi ve işgalciler de bu girişimle iş birliği yapmamaları konusunda uyarıldı.

El-Mesire haber kanalı aynı zamanda, Suudi savaş uçaklarının el-Hudeyde eyaletinin el-Salif beldesinde bulunan el-Aric bölgesine saldırı düzenlediğini açıkladı.

Öte yandan Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdüsselam da İngiltere Büyükelçisi ile görüştü. El-Meyadin’in haberine göre Abdüsselam şu ifadelerde bulundu: ‘İngiltere büyükelçisiyle yaptığımız görüşmede, Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı el-Mişat’ın gündeme getirdiği girişimin ışığında askeri ateşkes konusunu değerlendirdik.

Muhammed Abdüsselam beraberindeki bir heyetle birlikte, İngiliz Büyükelçisi Michael Aaron ile Umman’ın başkentinde bir araya geldi. Bu görüşmede, insani ve siyasi alandaki önemli konularda ve Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı el-Mişat’ın 21 Eylül’de devrimin beşinci yıldönümünde sunduğu girişim ışığında askeri ateşkesin sağlanması gibi meselelerde görüş alışverişinde bulundu.

İngiliz büyükelçisi, el-Mişat’ın girişimini, Yemen’de barış için gerçek bir fırsat olarak nitelendirerek takdir etti ve şunları söyledi: ‘ Bu girişime katılımın, barış ve istikrarı teşvik ederek, müzakerelere ve kapsamlı siyasi çözüme katılıma yardım ederek, mevcut seviyenin ötesine geçmesi gerekir.’

Muhammed Abdüsselam ise şu ifadelerde bulundu: ‘Ulusal Heyet, İngiltere Büyükelçisine, el-Mişat başkanlığındaki girişimin, iyi niyet gösterme, barış ve istikrarın sağlanması arzusu ve saldırıların ve kuşatmanın açık bir şekilde sonlanması amacıyla sunulduğunu vurgulamıştır.

El-Mişat’ın bu girişimine şimdiye kadar verilen yanıtlar, belirsiz ve şeffaf olmayan açıklamaların ötesine geçmemiştir ve istenilen düzeyde değildir. Yemen halkı bir hareket görmek istiyor yani işgalin ve kuşatmanın durmasını ve sadece o zaman ilerlemeyi olumlu olarak nitelendirebiliriz.

İşgalciler tarafından Kızıldeniz’deki petrol türevi gemilerin ele geçirilmesinin devam etmesi, genel olarak İsveç anlaşmalarıyla ve el-Hudeyde limanlarında tek taraflı olarak attığımız pratik adımlarla çelişiyor.

İşgalcilerin Pazar günü el-Hadid’ye düzenlediği hava saldırıları ve el-Salif’te bir kamyonu hedef almaları, açık bir şekilde İsveç Anlaşmasının ihlalidir ve şimdiye kadar hiçbir resmi yanıt almadığımız, el-Mişat başkanlığındaki girişime olumsuz yanıt vermektir. Bununla birlikte, Yemen’e saldırı ve kuşatmanın da hala devam ettiğine şahit olmaktayız.’

Yemen heyeti bu görüşmede, İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanlığı Programı Temsilcisi Ashley Sirangi’nin, Sana’da bazı kuruluşların karşı karşıya olduğu sorunlar ve herkese yardım ulaştırılması gibi uygun çözüm yolları ve aynı zamanda dağıtılan yardımların kalitesi gibi konularda bazı kuruluşların ihlalleri ve kuşatma nedeniyle gıda ve ilaç yetersizliğinden acı çeken Yemen halkına gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçların sunulmasına öncelik verilmesi gibi konularda sunduğu raporu dinledi. İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanlığı Programı Temsilcisi bu görüşmede ayrıca şu ifadelerde bulundu: ‘Sana’da meydana gelebilecek her türlü ihlali, Sana’daki Ulusal İnsani İşler Kuruluna bildirecek ve sorunu çözmek için çalışacağız.

İşgalcilerin bu gemilerin tekrar çalışması için onlara yakıt ulaşmasına zorluk çıkarmasına rağmen, biz bu Safir petrol gemilerinin ıslahı ve değerlendirilmesi konusunda iş birliği yapmaya hazırız.’

Abdüsselam ise, Safir gemisinin işgalcilerin affedilemez bir kararı nedeniyle bu duruma geldiğini ve işgalcilerin sadece deniz muhitinde sorun çıkarmaya çalıştığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.